Testul PCR - noua normalitate a anului 2021


Am putea face planuri de vacanta pentru 2021? 
Cu siguranta, mai clar decat in 2020! Daca vara trecuta, introducerea testarii PCR de catre Grecia a fost un soc pentru toata lumea, in anul 2021 tarile care nu solicita testul negativ pentru intrarea pe teritoriul lor au devenit exceptii si au ramas foarte putine. La momentul la care este scris acest articol, Bulgaria a ramas singura destinatie de vacanta care nu solicita test si nici nu testeaza aleatoriu la granita. Dar chiar si ei au inceput astazi discutiile despre introducerea testarii.

Care sunt avantajele si dezavantajele testului PCR obligatoriu?

Motivele bune sunt mai multe decat cele rele. 
In primul rand, te simti mai in siguranta intr-o vacanta unde stii ca toti cei din jurul tau au fost testati inainte de a ajunge acolo. Astfel, riscul de a te infecta este mult mai mic si te poti bucura de vacanta aproape la fel de relaxat ca in timpurile normale. 
In al doilea rand, mai bine sa afli ca esti pozitiv inainte sa pleci, decat sa apara simptomele in timpul vacantei si sa fii nevoit sa te carantinezi pentru 14 zile intr-un hotel special amenajat penrtu aceasta situatie si sa nu ai voie sa iesi din camera. 
In al treilea rand, aceasta masura de testare poate crea predictibilitate pe termen lung pentru destinatiile turistice. Isi iau masuri de precautie, dar in acelasi timp potentialii vizitatori isi pot face planuri pe termen mediu, stiind ca o destinatie impune testare si pot alege din timp daca sa achizitioneze o vacanta in acel loc sau nu. Dezamagirea vine cand alegi o destinatie de vacanta pe principiul ca e printre singurele care nu testeaza si vei fi dezamagit daca pana la plecare testul devine obligatoriu.

Iar ca dezavantaje, clar vorbim de pretul testului, care se adauga la cel al vacantei (cel putin 300 lei/membru de familie). Totusi, daca ai ghinionul sa iti iasa pozitiv, e bine sa stii ca acum asigurarile storno acopera acest risc si iti poti recupera costul vacantei de la asigurator.

Vor fi scutiti de testarea PCR cei vaccinati cu a doua doza?
Aceasta intrebare este pe buzele tuturor turistilor, de cand a inceput campania de vaccinare. Adevarul este ca inca nu stie nimeni, putem doar sa facem presupuneri. Astfel de decizii se vor lua la nivelul Comisiei Europene, iar dezbaterile sunt foarte aprinse, pentru a nu risca sa fie discriminatorii. Cu siguranta libertatea de a calatori in afara granitelor nu va fi conditionata de vaccinare, insa cei vaccinati ar putea "scapa" de testari suplimentare si carantina (cum dealtfel este in vigoare deja in Romania).
Trebuie sa ne asteptam si la exces de zel din partea unor destinatii foarte precaute, cum este Seychelles, care a anuntat deja ca se deschide pentru turisti care vor fi si vaccinati, vor prezenta si test negativ PCR.

Oricum ar fi, speram ca vor exista in curand reguli unitare de calatorie si ca vom intra pe un anumit trend de predictibilitate, pentru ca este clar ca dorinta oamenilor de a pleca intr-o vacanta este din ce in ce mai mare si cu totii visam sejururi pe nisipuri aurii, nu miscatoare!

SOURCE AND TAGS