Folosim cookies pentru a va oferi o experienta personalizata. Click aici pentru mai multe informatii despre cookies si modul lor de folosire.

Conditii de calatorie context COVID


In contextul pandemiei de SARS-CoV-2 (COVID19), va instiintam ca exista posibilitatea ca, ulterior incheierii contractului de servicii turistice, dar si pe parcursul sejurului turistic, sa fie instituite restrictii sau noi conditii de calatorie atat in tara de destinatie cat si in Romania (cu titlu exemplificativ, insa fara a se limita la: obligativitatea purtarii mastii de protectie, prezentarea unui test antigen/PCR negativ sau obligativitatea efectuarii acestuia in tara de destinatie, intrarea in carantina la intoarcerea in Romania). Prin efectuarea rezervarii, calatorul/reprezentantul calatorului isi asuma riscul aparitiei uneia sau mai multora dintre conditiile prezentate mai sus (riscuri care nu pot cadea in sarcina Agentiei si care tin de decizii ale tertilor, cu titlu exemplificativ, insa fara a se limita la: autoritati locale/nationale din statele de destinatie sau din Romania), respectiv recunoaste si accepta in mod expres ca in nicio situatie acestea nu vor putea fi imputate Agentiei si nu vor putea constitui un motiv de renuntare fara penalizare pentru calator.

1. Conditii de calatorie in tara de destinatie
Pentru a verifica regimul vizelor si conditiile de intrare in tara de destinatie accesati: www.mae.ro/travel-conditions

2. Condiții de călătorie pentru intoarcerea în România:
Nu sunt restrictii.

Informatii generale:

Certificat digital UE

Incepand cu data de 01.02.2022, valabilitatea certificatelor de vaccinare in statele Uniunii Europene se reduce la 9 luni (270 zile) de la finalizarea schemei complete sau a dozei booster.
Valabilitatea de 270 de zile va fi aplicabila in statele UE, insa nu este general valabila. Conditiile vor fi verificate punctual, in functie de tara de destinatie.

Romania elibereaza din 01.07.2021 la cerere certificatul digital, care are un cod QR cu semnatura electronica. 

Incepand de vineri, 13 august 2021, pentru trecerea frontierelor de stat, la nivelul țărilor UE, vor fi recunoscute ca documente doveditoare ale vaccinării, trecerii prin boală și ale rezultatului negativ al unui test RT-PCR doar certificatele digitale, documente ce conțin un cod QR și care pot fi eliberate foarte ușor accesând site-ul https://vaccinare-covid.gov.ro/.
Eliberarea certificatelor digitale se realizeaza de pe platforma tarii in care a fost emis documentul (test, adeverinta de vaccinare). 
Aceste platforme se gasesc aici: https://reopen.europa.eu/ro/

Tranzitarea frontierelor este posibilă și fără existența acestor certificate, dar cu respectarea normelor naționale de carantină din fiecare stat.

Aceste prevederi sunt stipulate în Regulamentul UE 953/2021 și sunt aplicabile doar pentru trecerea frontierei de stat, nu și pentru activitățile desfășurate în interiorul teritoriului național al României.

Fiecare tara continua sa fie responsabila pentru definirea propriilor cerinte si norme de intrare, care nu sunt standardizate la nivelul UE.

Intrucat reglementarile se schimba dinamic, va recomandam cu tarie ca, inainte de a calatori, sa verificati intotdeauna conditiile de calatorie cu autoritatile sanitare și de frontiera oficiale și sa va asigurati ca aveti cele mai recente informații. Este responsabilitatea calatorului sa fie la curent cu restricțiile de calatorie relevante, pentru a va asigura ca sunteti eligibili pentru a intra intr-o tara si ca sunteti apti sa calatoriti.