Conditii de calatorie context COVID


In contextul pandemiei de SARS-CoV-2 (COVID19), va instiintam ca exista posibilitatea ca, ulterior incheierii contractului de servicii turistice, dar si pe parcursul sejurului turistic, sa fie instituite restrictii sau noi conditii de calatorie atat in tara de destinatie cat si in Romania (cu titlu exemplificativ, insa fara a se limita la: obligativitatea purtarii mastii de protectie, prezentarea unui test antigen/PCR negativ sau obligativitatea efectuarii acestuia in tara de destinatie, intrarea in carantina la intoarcerea in Romania). Prin efectuarea rezervarii, calatorul/reprezentantul calatorului isi asuma riscul aparitiei uneia sau mai multora dintre conditiile prezentate mai sus (riscuri care nu pot cadea in sarcina Agentiei si care tin de decizii ale tertilor, cu titlu exemplificativ, insa fara a se limita la: autoritati locale/nationale din statele de destinatie sau din Romania), respectiv recunoaste si accepta in mod expres ca in nicio situatie acestea nu vor putea fi imputate Agentiei si nu vor putea constitui un motiv de renuntare fara penalizare pentru calator.

1. Conditii de calatorie in tara de destinatie
Pentru a verifica regimul vizelor si conditiile de intrare in tara de destinatie accesati: www.mae.ro/travel-conditions

2. Condiții de călătorie pentru intoarcerea în România conform HG 43/01.07.2021 si 51/26.07.2021
Conform HG 43/01.07.2021, pentru calatorii care se intorc din tari aflate pe lista galbena sau rosie se instituie masura carantinei la domiciliu sau la o alta locatie declarata pentru 14 zile.

Art.4 - (1) Sunt exceptate de la măsura carantinei instituită cu privire la persoanele care sosesc din țările aflate pe lista galbena următoarele categorii care nu prezintă simptome asociate COVID-19, cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind utilizarea materialelor individuale de protecție împotriva COVID-19:
a) persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare până la intrarea în România;
b) persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test PCR, efectuat cu cel mult 72h inaintea imbarcarii intr-un mijloc de transport spre Romania sau pana la intrarea in tara (mijloc de transport propriu);
c) persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data intrării în țară;
d) copiii cu vârsta mai mică sau egală de 12 ani, fără a fi necesară prezentarea rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2;
e) copiii cu vârsta mai mare de 12 ani și mai mică de 16 ani, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii);
f) persoanele aflate in tranzit, daca parasesc Romania in maxim 24h de la intrarea pe teritoriul acesteia.
Important (doar pentru lista galbena este valabila prevederea): Persoanele care se intorc dintr-o tara aflata pe lista galbena, daca nu prezinta la intrarea in tara rezultatul negativ al unui test PCR, pot iesi din carantina daca efectueaza un test PCR si rezultatul acestuia este negativ. (art. 7, alin.4).

Art.5 - (1) Sunt exceptate de la măsura carantinei instituită cu privire la persoanele care sosesc din țările aflate pe lista rosie următoarele categorii care nu prezintă simptome asociate COVID-19, cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind utilizarea materialelor individuale de protecție împotriva COVID-19:
a) persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare până la intrarea în România;
b) persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data intrării în țară;
c) copiii cu vârsta mai mică sau egală de 12 ani, fără a fi necesară prezentarea rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2;
d) copiii cu vârsta mai mare de 12 ani și mai mică de 16 ani, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii);
e) persoanele aflate in tranzit, daca parasesc Romania in maxim 24h de la intrarea pe teritoriul acesteia;
f) persoanele care raman pe teritoriul Romaniei mai putin de 72h si prezinta rezultatul negativ al unui test PCR, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii).
Important: Persoanele care se intorc dintr-o tara aflata pe lista rosie pot iesi din carantina dupa a 10-a zi, daca efectueaza un test PCR in a 8-a zi de carantina si rezultatul acestuia este negativ.

Lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat o puteti consulta aici: https://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19

Începând cu 04/08/2021, toți pasagerii care se întorc în România din orice destinație de pe lista galbena sau rosie trebuie să completeze o declarație prevăzută în anexa nr. 3 din Ordinul ministrului sănătății nr. 414/2020 privind stabilirea măsurii de carantină pentru persoanele aflate într-o urgență internațională de sănătate publică cauzată de infecția COVID-19.

Această declarație poate fi găsită online accesând https://chestionar.stsisp.ro/.

Comisia UE a lansat o platforma online https://reopen.europa.eu/ro/. Acest site este updatat constant si are menirea de a furniza cetatenilor UE informatii in ceea ce priveste granitele, transportul, serviciile turistice, restrictiile de calatorie si masurile adoptate in vederea mentinerii sanatatii si sigurantei publice. 

IMPORTANT! 

Romania elibereaza din 01.07.2021 la cerere certificatul digital, care are un cod QR cu semnatura electronica. 

Incepand de vineri, 13 august 2021, pentru trecerea frontierelor de stat, la nivelul țărilor UE, vor fi recunoscute ca documente doveditoare ale vaccinării, trecerii prin boală și ale rezultatului negativ al unui test RT-PCR doar certificatele digitale, documente ce conțin un cod QR și care pot fi eliberate foarte ușor accesând site-ul https://vaccinare-covid.gov.ro/.
Eliberarea certificatelor digitale se realizeaza de pe platforma tarii in care a fost emis documentul (test, adeverinta de vaccinare). 
Aceste platforme se gasesc aici: https://reopen.europa.eu/ro/

Tranzitarea frontierelor este posibilă și fără existența acestor certificate, dar cu respectarea normelor naționale de carantină din fiecare stat.

Aceste prevederi sunt stipulate în Regulamentul UE 953/2021 și sunt aplicabile doar pentru trecerea frontierei de stat, nu și pentru activitățile desfășurate în interiorul teritoriului național al României.

Fiecare tara continua sa fie responsabila pentru definirea propriilor cerinte si norme de intrare, care nu sunt standardizate la nivelul UE.

Intrucat reglementarile se schimba dinamic, va recomandam cu tarie ca, inainte de a calatori, sa verificati intotdeauna conditiile de calatorie cu autoritatile sanitare și de frontiera oficiale și sa va asigurati ca aveti cele mai recente informații. Este responsabilitatea calatorului sa fie la curent cu restricțiile de calatorie relevante, pentru a va asigura ca sunteti eligibili pentru a intra intr-o tara si ca sunteti apti sa calatoriti.